emBIO Rakytník
Plody rakytníka sa zbierajú v Septembri, a pri priamej konzumácii nám stačí zjesť len pár bobúľ, aby sme dostali do nášho organizmu potrebnú dávku vitamínu C. Jeho chuť však tiež výborne vynikne pri viac druhových ovocných výrobkoch.Prečo konzumovať jahody
Jeho účinky poznali aj starovekí Gréci, od ktorých pochádza latinské označenie tejto rastliny – Hippophae rhamnoides – čo sa zvykne prekladať ako „žiariaci kôň“ či „kôň so žiarivou srsťou“. Tento názov vraj prischol rakytníku preto, lebo starí Gréci vypozorovali, že kone, ktoré sa pásli v oblastiach výskytu tejto rastliny, mali krásnu lesklú srsť.
Malé oranžové plody rakytníka obsahujú veľké možstvo vitamínov, najmä mimoriadne vysoký podiel vitamínu C – aj preto sa mu zvykne hovoriť citrónovník severu. Obsahuje aj množstvo ďalších antioxidantov, rôznych bioflavonoidov a iných účinných látok. Sú dokonca odrody, ktoré obsahujú viac ako 600 mg vitmínu C na 100 ml šťavy, čo je asi dvadsaťkrát viac ako pomaranč alebo šesťkrát viac ako kivi.
Všestranné využitie
Plody rakytníka môžete priamo jesť, dajú sa aj zamraziť, možno z nich pripraviť šťavy, sirupy, marmelády, využijete ich v sladkých aj slaných pokrmoch, zo semienok v plodoch sa lisuje olej, ktorý sa používa nielen zvnútra, ale aj zvonka, má blahodarné účinky na kožu.
Výhodou rakytníka je aj to, že možno využiť všetky časti rastliny: koreň, listy, kvety, plody, semená aj konáriky. Podľa výsledkov klinických výskumov z posledných rokov je známe, že plody a dužina rakytníka, ich extrakt a šťava ovplyvňujú funkciu žalúdka, sleziny, dvanástnika, tvorbu krvi a sú antimikrobiálne aktívne.
Extrakt z plodov rakytníka pomáha zvyšovať odolnosť organizmu, dopĺňa nedostatok vitamínov a minerálov v tele, zvlášť na jeseň a v zime. Rakytníkové konáriky a listy možno použiť aj na prípravu nálevov a čajov, ktoré pomôžu pri prechladnutí či chrípke. Podľa najnovších výskumov vykazuje kôra rakytníka protinádorovú aktivitu vďaka obsahu serotonínu. Listy sa v tradičnej medicíne užívajú pri reumatizme a dne, odvar z nich sa odporúča na spevnenie vlasov a spomalenie ich vypadávania.
Prospešný olej
Z jednej tony plodov možno získať okolo 600 litrov rakytníkovej šťavy, no iba zhruba 20 litrov oleja. Olej je takisto ako šťava bohatý na rôzne biologicky aktívne a prospešné látky. Okrem vitamínov A, B, C, D, E, K, P obsahuje napríklad množstvo nenasýtených mastných kyselín (3, 6, 9) – linolovú, linolénovú alebo palmitovú, ktoré sú podobné lipidom ľudskej kože, vďaka čomu ich dokáže ľahko prijímať.
Rakytníkový olej tak nachádza široké využite aj v kozmetickom priemysle. Unikátnosť rakytíka je aj v tom, že obsahuje vzácnu omega 7 nenasýtenú mastnú kyselinu, ktorá sa v prírode vyskytuje zriedkavo, no v rakytníkovom oleji tvorí až tretinu podielu nenasýtených mastných kyselín. Olej je aj bohatým zdrojom karotenoidov (napríklad aj zeaxantínu, ktorý je dôležitý pre zdravie očí), rôznych trieslovín a minerálnych solí.
Spôsob získania a kvalita
Kvalitu rakytníkového oleja ovplyvňuje aj spôsob, akým sa získava; najlepšia je extrakcia za studena, resp. pri nízkych a stabilných teplotách, aby sa neničili termolabilné látky, ako napríklad niektoré mastné kyseliny, vitamíny a pod.
K najmodernejším spôsobom tak patrí superkritická CO2 extrakcia, vďaka ktorej možno z rastliny získať všetky kvalitné zložky bez použitia akýchkoľvek toxických chemikálií a pri nízkych teplotách, čo je dôležité z vyššie spomínaných dôvodov. Vďaka tomuto spôsobu získavania oleja sa eliminuje obsah ťažkých kovov, herbicídov či pesticídov.
Zdravie slizníc
Rakytníkový olej posilňuje srdcovo-cievny, tráviaci systém a významne podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu aj tým, že pomáha udržiavať zdravý stav kože a slizníc. Slizničná imunita je totiž veľmi dôležitá aj pre celkové fungovanie imunity.
Sliznice tráviacej sústavy, urogenitálneho traktu či sliznice dýchacích ciest plnia funkciu obranného štítu a poskytujú mechanickú ochranu pod nimi uloženým tkanivám pred vonkajšími škodlivými vplyvmi a bránia prenikaniu patogénov – rôznych mikroorganizmov či toxických látok do organizmu. Rakytníkový olej je výborným pomocníkom tak pri liečbe, ako aj pri prevencii rôznych zdravotých ťažkostí.
Na čo všetko pomáha olej z rakytníka
Rakytníkový olej má priaznivé účinky pre udržanie zdravia slizníc:
tráviaceho systému (ochorenia žalúdka, čriev, ochorenia pečene),
urogenitálneho systému (napríklad pri suchosti vaginálnych slizníc, pri chronických ochoreniach močových ciest a pod.),
syndróm suchého oka (zníženie tvorby slzného filmu napríklad v dôsledku starnutia, práce na počítači a pod.),
sliznica v ústach (zápaly, ale napríklad aj pri suchu v ústach v dôsledku liečby anticholinergikami – liekmi, ktoré sa používajú pri liečbe ochorení dýchacích ciest a pod.),
koža (vhodný je pri suchej koži, ekzéme, dermatitíde, koži poškodenej ožarovaním, pri mykózach, omrzlinách, preležaninách, vhodný je na ošetrovanie popraskaných bradaviek pri dojčení, pomáha kožu regenerovať a udržiavať jej elasticitu a pružnosť).
Rakytníkový olej pomáha aj pri liečbe chronického zápalu hrdla, mandlí, pri liečbe pľúcnych ochorení, pri ochoreniach krčka maternice, má aj onkoprotektívne účinky, pomáha pacientom po chemoterapii a rádioterapii. Pomáha upravovať hladinu cholesterolu, predchádzať vzniku trombov, chráni pred voľnými radikálmi.
Zdroj: https://primar.sme.sk/c/8016057/na-co-vsetko-je-dobry-rakytnik.html