emBIO Marhule
Odroda: BergevalNeskorá odroda marhule s červeno-oranžovými plodmi, ktoré zbierame v Júli. Svojimi veľkými plodmi sa hodí na priamy konzum ale vyrovnanou sladko-kyslou chuťou je veľmi dobrou odrodou na spracovanie. Marhule sa dajú u nás kúpiť už nazbierané v stánku alebo si ich sami naoberať formou samozberu.
Prečo konzumovať marhule
Jesť čerstvé marhule priamo zo stromu, je naozaj spájané s letom. A práve také marhule sú najzdravšie, dozreté na slnku. Počas dozrievania sa v ich šupke a dužine vytvára vysoká koncentrácia rastlinných farbív – karoténov, ktoré pozitívne vplývajú na naše zdravie, ale rovnako dokážu spomaliť starnutie.
Čo sme o marhuliach možno nevedeli?
- Je známe, že ľudia konzumujúci veľké množstvo marhúľ, sa dožívajú podstatne vyššieho veku ako ostatní. Žijúcim príkladom sú obyvatelia pohoria Karakoram, na hranici Indie, Číny a Pakistanu, ktorí sa dožívajú v priemere až o 10 rokov viac ako Stredoeurópania. Tento vek je pripisovaný práve vysokej konzumácii marhúľ
- Vláknina v marhuliach pozitívne pôsobí na trávenie a na zdravý pohyb čriev
- Marhuľa má pomerne málo sacharidov, a preto je vhodným ovocím práve pre diabetikov
- Marhule majú veľa vitamínu E, ktorý výborne pôsobí na rast vlasov a zamedzuje ich vypadávaniu
- Výhodou marhúľ je, že sú rovnako dobré a chutné aj keď sa spracujú, a že nestrácajú nič zo svojich minerálov a vitamínov
Zdroj k textom: zdravopedia.sk