emBIO JABLONE
Odroda: Luna, Sirius, Rubinola, Rozela, TopazVšetky odrody našich jabĺk sú chuťovo veľmi dobré a sladké, prvé zbierame v druhej polovici septembra a jablkovú sezónu ukončíme koncom októbra. Jabĺčka sú vhodné na priamy konzum, alebo na výrobu muštov, ovocného pyré a na sušenie.
Prečo konzumovať jablká
- vďaka obsahu vitamínu C udržuje imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Týka sa to aj voľných radikálov v podobe škodlivých ultrafialových lúčov a toxických látok zo životného prostredia
- dezinfikuje ústnu dutinu, masíruje ďasná a čiastočne aj čistí zuby – nenahradí ale dôkladné čistenie zubov
- pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe
- diabetici ocenia jeho schopnosť regulácie hladiny cukru v krvi
- kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka
- má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejaví predovšetkým pri zápche
- kvercetín (žlté prírodné farbivo) obsiahnutý v jablku zabraňuje tvorbe rakovinových buniek
- pektín zase znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak žily a tepny pred kôrnatením
- chráni mozog pred Alzheimerom a Parkinsonom
- horúca šťava z jabĺk rozpúšťa a reguluje hlieny, je účinná proti horúčke.
- jablkové pyré slúži ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch, najmä u malých detí
- podusené jablká zmiešané s olivovým olejom sa odporúča prikladať na zle sa hojace rany
zdroj: https://www.nazdravie.sk/