Prvou a určite najlepšou možnosťou na uchovanie jahôd je mrazenie. V dnešnej dobe poznáme mnoho spôsobov, ako môžeme ovocie mraziť. Určite najjednoduchšou cestou, je jahody čo najskôr po zbere odstopkovať, umyť, nechať poriadne odkvapkať a podľa výberu a veľkosti, ich nakrájať alebo poukladať v celku do pevnejšieho sáčku. Známe, sú aj postupy mrazenia s použitím cukru, keď čerstvé jahody v plastovej nádobe alebo v pevnom sáčku posypeme kryštálovým cukrom, v pomere 20 gramov na 1 kilogram čerstvých jahôd a necháme zamraziť. 

Jahodový kompót, džem, či jahodový sirup si pamätáme asi všetci ešte z komôrky našich starých rodičov. Avšak dnes už hľadáme čoraz viac možností, ako nahradiť cukor alebo ideálnejšie vyrobiť si domáci produkt úplne bez použitia cukru. Preto vymýšľame spôsoby, ako čerstvé ovocie uchovať v čo najchutnejšej forme a najsviežejšej vôni. 

Dobrou voľbou je práve “ovocná koža”, čo je určite bezkonkurenčne najchutnejší spôsob akým vieme dostať do tela potrebné vitamíny, napríklad počas zimných mesiacov, keď je ovocie vzácnosť. Postup je naozaj veľmi jednoduchý. 

Postup “ovocná koža”: 

Na výrobu budeme potrebovať ponorný mixér alebo mixér určený na výrobu smoothie, čerstvé ovocie podľa nášho uváženia, plech a papier na pečenie. 

Ovocie umyjeme, očistíme a vložíme do mixéra. Po dobu aspoň 2 minút necháme ovocie mixovať na vyšších otáčkach. Vzniknuté pyré premiešame varechou aby sme sa uistili či nám neostali ešte nerozmixované hrudky. V prípade potreby mixujeme ešte chvíľu. Keď je hmota hladká, tak ju pomocou lyžicu rozotrieme na plech vystlatý papierom na pečenie na tenkú vrstvu a v teplovzdušnej rúre vyhriatej asi na 80 stupňov, sušíme približne 6 hodín. Avšak treba mať na pamäti, že doba sušenie veľmi záleží na hrúbke a hustote kože. 

Po usušení, kožu opatrne stiahneme z papiera a pomocou nožníc nastriháme na pásiky, ktoré môžeme následne zatočiť. 

Ovocné kože môžeme skladovať v uzatvárateľných vzduchotesných nádobách po dobu 5 mesiacov.