Červené ríbezle

emBIO Červené ríbezle

Odroda: Detvan

Na Slovensku vyšlachtená odroda červenej ríbezle, rodiaca koncom Júla, plody sa zbierajú v dlhých strapcoch, keď bobule dozrejú do tmavo-červenej farby. Odroda Jonkheer van Tets, odroda červenej ríbizle, rodí pár dní pred odrodou Detvan, je známa svojimi tmavočervenými veľkými bobuľami, ktoré majú sladko-kyslastú chuť. Obe odrody sú vhodné na priamy konzum alebo na spracovanie (džemy, kompóty, sirupy).

cervene-ribezle

Prečo konzumovať červené ríbezle

Jedna ríbezľová bobuľa obsahuje 2 miligramy vitamínu C, čiže 35 až 40 ríbezlí nám stačí na pokrytie dennej potreby. obsahuje tiež karotény, z ktorých sa pri látkovej premene vytvára vitamín A. vitamín A je dôležitý pre naše telo, pretože chráni sliznicu a stimuluje bunkový metabolizmus. obsahujú tiež veľa niacínu, draslíka a kyseliny pantoténovej. Ríbezle majú tiež vysoký obsah vápnika, železa a ďalších minerálnych látok ako horčík a mangán. vďaka množstvu vitamínov, ktoré ríbezle obsahujú, majú veľmi priaznivý vplyv na náš organizmus ako:  aktivizujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus, chráni naše bunky pred voľnými radikálmi, posilňuje produkciu hormónov a imunitný systém, podporujú svalovú činnosť a funkciu srdca, chránia sliznicu, zlepšujú náladu a upokojujú nervy. Ríbezle sú vhodným liekom pokiaľ často trpíte vírusovými a bakteriálnymi infekciami. červené ríbezle majú aj vysoký obsah rutínu, ktorý je nápomocný pri udržiavaní dobrého stavu našich čriev a tiež zlepšuje priechodnosť krvi. Okrem iného tiež pomáhajú pri krčových žilách, opuchoch končatín, vysokom krvnom tlaku a hemoroidoch. Pozor pri konzumácii ríbezlí by si mali dať pozor najmä ľudia trpiaci pálením záhy alebo zápalom pažeráka, ktorí by sa mali vo všeobecnosti vyhýbať konzumácii kyslého.

zdroj: https://detoxtela.sk

Kontaktujte nás