emBIO Arónia
Odroda: NeroArónia je veľký bohato zahustený krík rodiaci tmavo-fialové až čierne bobule o veľkosti až 8-11mm. Plody sa zbierajú v septembri, ale vďaka ich odolnosti, vedia vydržať na kríku aj omnoho dlhšie. Plody arónie majú kyslo-sladko-horkú chuť, sú vhodné ako na priamy konzum tak na výrobu ovocných produktov, pri ktorých je vhodné ich miešať aj s inými druhmi ovocia.
Prečo konzumovať aróniu
Celkový obsah na 100 g čerstvých bobúľ je 1 480 mg antokyánov a 664 mg proantokyanidinov. Obe hodnoty patria k najvyšším meraným v rastlinách, čo vyplýva z údajov z roku 2009.
Majú veľmi nízky obsah nasýtených tukov, cholesterolu a sodíka a vysoký obsah vitamínu A, B9, C, E, K a minerálov ako je vápnik, draslík, železo, jód, zinok a mangán.
Denná odporúčaná dávka
!!! Ideálne množstvo skonzumovaného ovocia sa pohybuje okolo 1 polievkovej lyžice bobúľ denne. !!!
Už pri tomto malom množstve sa prejavia všetky pozitívne benefity, vzhľadom na extrémne vysoký obsah cenných látok. Pri väčšom množstvo skonzumovaného ovocia by sme si mohli spôsobiť nepríjemnosti v podobe tráviacich problémov.
Zdroj antioxidantov
Bobule arónie majú najvyššiu koncentráciu antioxidantov spomedzi všetkých druhov ovocia. Prečo sú pre naše telo také dôležité? Antioxidanty hrajú významnú úlohu pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení – šedý zákal, srdcové ochorenia, rakovina a iné. Veľa chorôb spôsobuje aj tzv. oxidačný stres, ktorý znižujú práve antioxidanty.
Nakoľko arónia je bohatá na tieto úžasné látky, má veľmi vysokú hodnotu „ORAC“ – oxygen radical absorbance capacity – schopnosť viazania voľných radikálov kyslíka, resp. miera antioxidačnej schopnosti neutralizovať voľné radikály. Hodnota ORAC presne určuje účinnosť potraviny, ovocia a pod. v oblasti ničenia voľných radikálov. Priamo úmerne platí, že čím je táto hodnota vyššia, tým je antioxidant účinnejší.
Hodnota zaznamenaná pri arónia sa zaraďuje medzi najvyššie u ovocia. Z tohto dôvodu toto ovocie zaraďujeme medzi tzv. „superfoods“.
Aké zdravotné benefity môžeme od arónie očakávať pri pravidelnej konzumácii?
Ochrana močových ciest
Veľkým prínosom pravidelnej konzumácie aróniových bobúľ je udržanie dobrého zdravia močových ciest. Infekcia močových ciest je strašiakom miliónov ľudí na celom svete, ktorú spôsobuje baktéria Escherichia coli.
V boji s problémami močových ciest sú známe predovšetkým brusnice, ale súčasné výsledky štúdií dokazujú, že látky obsiahnuté v arónií sú 5 až 10 násobne účinnejšie kvôli vyššej dávne kyseliny chinovej, ktoré ničí močový infekcie.
Zlepšenie krvného obehu a posilnenie ciev
Bobule tohto ovocia zlepšujú krvný obeh, posilňujú krvné cievy a znižujú riziko srdcových ochorení a vznik infarktov. Voľné radikály sú príčinou rôznych ochorení v tele. Obsah fenolov v zrelých bobuliach dezinfikujú a regenerujú telo, podporujú hojenie rán, odstraňujú toxické látky, znižujú zápal, zlepšujú elasticitu krvných ciev a zabraňujú ich zaneseniu.
Prevencia a liečba cukrovky
Z výsledkov niektorých štúdií vyplýva, že plody arónie, prípadne ich 100%-tná čerstvá šťava (bez pridaných cukrov, sladidiel a iných látok) výrazne znižujú hladinu cukru v krvi. Sú tiež vhodné pre ľudí, ktorý myslia na svoje zdravie a chcú sa cukrovke v budúcnosti vyhnúť.
Úprava a ochrana trávenia
Pozitívny účinok purpurových bobúľ bol tiež v roku 2004 preukázaný pri liečbe žalúdočných problémov vrátane žalúdočných vredov a hnačky. Tiež upravuje trávenie, čo spôsobuje vyšší obsah vlákniny.
Aby sme z vlákniny ťažili čo najviac benefitov, odporúčame bobule konzumovať čerstvé alebo mrazom sušené, nakoľko v šťave sú hodnoty vlákniny minimálne.
Posilnenie imunity
Pri pravidelnom dopĺňaní aróniových bobúľ do jedálnička si môžeš byť istá, že prechladnutie a chrípka sa tak skoro neukážu. Už domorodí Američania používali aróniu pri liečbe bežného nachladnutia.
Bobule účinne bojujú proti baktériám, vírusom a celkovo podporuje imunitný systém vďaka svojim vysoko protizápalovým hodnotám, ktoré chránia bunky celého tela.
Boj proti rakovine
Pozitívny účinok tmavých plodov je preukázaný predovšetkým s rakovinou hrubého čreva, čo vyplýva zo štúdií z roku 2003. Rast rakovinových buniek dokážu spomaliť o 50 – 80 %, bez toho aby zničili zdravé bunky.
zdroj: https://fitshaker.sk/